Koronavírus: Počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete prekonal 20 miliónov

11.08.2020 Celý región

Londýn 11. augusta (TASR) - Celosvetový počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil v pondelok hranicu 20 miliónov. Vyplýva to z výpočtov agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na oficiálne správy jednotlivých štátov.

Zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom si dosiaľ celkovo vyžiadali viac ako 728.000 obetí.

Podľa agentúry Reuters sa šírenie nákazy zrýchľuje. Od januára, keď bol zaznamenaný prvý prípad nákazy v čínskom meste Wu-chan, sa nakazilo desať miliónov ľudí za takmer šesť mesiacov. Potom však stačilo len 43 dní, aby sa toto číslo zdvojnásobilo.

Najrýchlejšie sa v súčasnosti vírus šíri v Latinskej Amerike. Tamojšie prípady nákazy tvoria 28 percent celosvetových prípadov a úmrtia predstavujú viac ako 30 percent všetkých obetí.

V prvej trojici najviac zasiahnutých krajín sa nachádzajú USA s piatimi miliónmi prípadov nákazy koronavírusom, Brazília s troma miliónmi a India s dvoma miliónmi. Spolu tak tvoria viac ako polovicu všetkých prípadov na svete.

Podľa odborníkov však čísla môžu byť ešte vyššie, najmä v krajinách s obmedzenými kapacitami na testovanie.

Pre rozdielnu závažnosť situácie v krajinách neexistuje jednotná stratégia pre boj s koronavírusom. Viacerí zdravotníci odhadujú, že ňou môže byť už len vakcína, píše Reuters.

V súčasnosti prebieha testovanie viac ako 150 kandidátov na vakcínu proti koronavírusu - 25 z nich je už testovaných na ľuďoch, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
 
 

Návštevníci pláží v Riu si budú musieť rezervovať miesto cez aplikáciu

Rio de Janeiro 11. augusta (TASR) - Starosta brazílskeho mesta Rio de Janeiro Marcelo Crivella v pondelok oznámil, že na ikonických mestských plážach budú musieť ľudia dodržiavať odstup a rezervovať si miesto na piesku vopred prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Starosta upozornil, že svetoznáme pláže ako Copacabana a Ipanema budú znovu naplno otvorené len s jasne vymedzenými zónami, ktoré pomôžu udržiavať ľudí ďalej od seba.

Uplatnenie tohto opatrenia proti šíreniu koronavírusu bude však ťažké, pretože na mestských plážach sa v posledných týždňoch tlačilo mnoho ľudí aj napriek hrozbe pokuty vo výške 107 realov (17 eur).

"Ľudia sa budú môcť zdržiavať vo vymedzených zónach, a to na základe času, kedy prišli, a takisto rezervácie cez aplikáciu v mobile," povedal Crivella novinárom na tlačovej konferencii.

"Týmto spôsobom môžeme lepšie organizovať to, čo dnes nefunguje dobre," dodal.

Úrady v Riu de Janeiro zatvorili pláže v marci, keď sa snažili zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu, ktorý zabil v Brazílii už vyše 100.000 ľudí. Latinskoamerická krajina má druhý najvyšší počet úmrtí na svete, po Spojených štátoch.

Guvernér Ria Wilson Witzel vtedy pripustil, že toto opatrenie sa v meste známom láskou k plážam rovná až "kacírstvu".

Štát Rio de Janeiro zaznamenal vyše 14.000 úmrtí na nákazu koronavírusom a je pandémiou zasiahnutý tvrdšie než iné brazílske štáty, s výnimkou Sao Paula.

Crivella 31. júla znovu otvoril pobrežie pre plávanie, ale sedenie v piesku je stále zakázané.

Napriek tomu veľké množstvá ľudí zapĺňali počas posledných víkendov spomínané legendárne pláže Copacabana a Ipanema - vyhrievali sa na slnku, hrali futbal v piesku alebo uprene pozerali na tyrkysovú vodu.

Crivella nestanovil termín znovuotvorenia, len dodal, že úrady čoskoro oznámia podrobnosti.
 
 
 

Austrália zatvorila hranice pre turistov až do odvolania

Sydney 11. augusta (TASR) - Austrálske Severné teritórium bude pre návštevníkov z ohnísk nákazy koronavírusom neprístupné ďalších 18 mesiacov s cieľom ochrániť zraniteľnú populáciu Aborigénov. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

V riedko osídlenom Severnom teritóriu žije približne 250.000 ľudí, z ktorých okolo 30 percent sú Aborigéni.

"Prísne kontroly na hraniciach budú pokračovať najmenej ďalších 18 mesiacov," uviedol tamojší premiér Michael Gunner pre verejnoprávnu spravodajskú stanicu ABC.

Domorodí Austrálčania sú považovaní za rizikovú skupinu v súvislosti s nákazou koronavírusom v dôsledku socioekonomických a kultúrnych faktorov, ktoré ovplyvňujú ich prístup k zdravotnej starostlivosti. Vo veľkej časti oblasti, v ktorej žijú, je poskytovanie zdravotnej starostlivosti obmedzené.

"Preto si myslím, že sa musíme postarať o bezpečnosť niektorých z najzraniteľnejších ľudí," povedal Gunner.

Severné teritórium dosiaľ zaznamenalo iba niekoľko prípadov nákazy a nijaké úmrtie súvisiace s chorobou COVID-19.

Oblasť je v súčasnosti uzavretá pre návštevníkov zo štátu Viktória a zo Sydney. Gunner dodal, že teritórium sa pravdepodobne uzavrie aj pre ďalšie oblasti.

Austrália celkovo zaznamenala takmer 22.000 prípadov nákazy a 332 úmrtí.

Hranice sú pre medzinárodných turistov až do odvolania zatvorené.
 
 

Havana po náraste prípadov nákazy opäť zaviedla obmedzenie pohybu

Havana 11. augusta (TASR) - Kubánske hlavné mesto Havana v pondelok opäť zaviedlo obmedzenie pohybu po tom, čo zaznamenalo 200 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých dvoch týždňov. Informovali o tom miestne úrady, ktoré citovala agentúra DPA.

Verejná doprava je od pondelka prístupná iba pre pracovníkov prevádzok nevyhnutných pre chod spoločnosti. Úrady takisto uzavreli pláže, parky, reštaurácie a bary.

Guvernér Havany Reinaldo García Zapata uviedol, že znovuzavedenie opatrení je nevyhnutné. Úrady odhalili celkom 31 ohnísk nákazy v desiatich havanských štvrtiach.

Kubánsky minister verejného zdravia José Ángel Portal Miranda v sobotu povedal, že jeho krajina čelí "novej vlne epidémie, ktorá ohrozuje všetko jej obyvateľstvo".

Minister dodal, že za prvých osem augustových dní Kuba zaznamenala 255 prípadov nákazy, čo predstavuje 90 percent z prípadov evidovaných za celý júl. Varoval, že situácia sa môže stať "nekontrolovateľnou".

Celkovo Kuba hlási 3046 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom; 2460 ľudí sa vyliečilo; 88 chorobe COVID-19 podľahlo.
 
 
 
 

Počet prípadov infekcie koronavírusom v Rusku klesol pod 5000

Moskva 11. augusta (TASR) - V Rusku za posledných 24 hodín zaznamenali po prvý raz od 23. apríla menej než 5000 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Za deň pribudlo v Rusku 4945 nových prípadov nákazy COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, čím sa ich počet zvýšil na celkovo 897.599.

Za posledných 24 hodín zomrelo 130 ľudí, ktorí mali pozitívny test na COVID-19, čím sa celkový počet úmrtí ľudí s týmto ochorením zvýšil na 15.131.

Ďalších 6494 ľudí sa z nákazy vyliečilo a celkový počet vyliečených tak dosiahol 703.175. Denná miera rastu počtu nakazených neprekročila podľa centra za posledných desať dní 0,6 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,69 percenta z infikovaných.
 
 

Po náraste infikovaných v posledných dňoch v Maďarsku klesol ich počet

Budapešť 11. augusta (TASR) - Oproti predchádzajúcim dňom bol v utorok nárast nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku miernejší, testy potvrdili infekciu iba v 15 prípadoch. Počet všetkých nakazených tak stúpol na 4746.

V uplynulých 24 hodinách nepribudli žiadne obete ochorenia COVID-19, ich celkový počet zostáva 605, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

Z nákazy sa zotavilo 3527 ľudí, počet aktívnych prípadov infekcie SARS-CoV-2 dosiahol 614.

S chorobou COVID-19, spôsobovanou týmto vírusom, je v nemocničnom ošetrení 62 pacientov, z nich piati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

V úradnej domácej karanténe je 7492 osôb. Laboratóriá vykonali od začiatku epidémie 363.459 testov.
 
 

Česko potvrdilo 140 nových prípadov nákazy pri 2740 testoch

Praha 11. augusta (TASR) - Česko potvrdilo k polnoci z pondelka na utorok 140 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Laboratóriá v pondelok otestovali 2740 vzoriek. Nepribudlo nijaké úmrtie.

Celkovo Česko potvrdilo už 18.494 prípadov nákazy a 389 súvisiacich úmrtí. Vyliečilo sa 13.017 ľudí. Aktuálny počet nakazených pacientov dosiahol 5088.

Podľa údajov jednotlivých krajských hygienických staníc sú v prepočte na 100.000 obyvateľov epidémiou najviac zasiahnuté okresy Frýdek-Místek a Karviná v Moravskosliezskom kraji a hlavné mesto Praha.

Po zrušení plošných opatrení sa teraz zavádzajú sprísnené pravidlá, napríklad pre nosenie rúšok či konanie hromadných akcií, avšak len v miestach lokálnych ohnísk.
 
 

Ukrajina hlási 1158 nových prípadov infekcie

Kyjev 11. augusta (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1158 na 83.115, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 29 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 1951.

Celkovo sa vyliečilo už 44.934 nakazených. Počet aktívnych prípadov nákazy dosiahol 36.230.

Najvyšší počet aktívnych pacientov prepočítaný na 100.000 obyvateľov hlási Ľvovská oblasť (314); nasleduje oblasť Zakarpatská (251) a Ivanofrankivská (253,9).

Celkovo je v krajine hospitalizovaných 5549 pacientov, 132 z nich je na pľúcnych ventilátoroch.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov môžu zmierniť alebo zintenzívniť.
 
 

Slováci už pri vstupe na Ukrajinu nepotrebujú test na COVID-19

Bratislava 11. augusta (TASR) – Slováci už pri vstupe na Ukrajinu nebudú potrebovať test na COVID-19. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojom webe. Nie je potrebná ani štátna či domáca karanténa.

„Slovenská republika nepatrí medzi krajiny s vysokou mierou nákazy, je zaradená medzi krajiny zelenej zóny," uviedol rezort.

Rezort tiež upozornil, že všetci cudzinci sa pri vstupe na územie Ukrajiny musia preukázať poistnou zmluvou alebo potvrdením o poistení liečebných nákladov spojených s liečbou COVID-19, pričom poistenie musí byť platné počas celého pobytu.
 
 

Francúzsko do konca októbra predĺžilo zákaz masových zhromaždení

Paríž 11. augusta (TASR) - Francúzska vláda predĺži až do konca októbra zákaz zhromaždení s účasťou nad 5000 ľudí, ktorého platnosť by sa inak skončila 30. augusta. Oznámil to v utorok francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra DPA.

Castex varoval, že priebeh epidémie nového druhu koronavírusu, ktorá si vo Francúzsku vyžiadala už viac ako 30.000 životov, sa v posledných dňoch začala opäť zhoršovať a počet infikovaných znovu narastá.

Premiér počas návštevy nemocnice v meste Montpellier taktiež povedal, že denný nárast infikovaných sa v ostatnom čase zvýšil z približne 1000 prípadov, ktoré zaznamenávali ešte pred troma týždňami, na momentálnych zhruba 2000.

Podľa Castexa sú náznaky, že obyvatelia dostatočne nedodržiavajú hygienické opatrenia, rozstupy či nosenie rúšok, ktoré sú vo Francúzku povinné vo všetkých verejných budovách a vo viacerých mestách odnedávna tiež v exteriéroch.

Castex dodal, že úrady v celej krajine bude inštruovať v tom zmysle, aby čo najviac rozšírili "povinnosť nosiť rúška na verejných priestranstvách".

Vo Francúzsku sú rúška teraz povinné vo verejnej doprave a v uzavretých verejných priestoroch, ako sú obchody či reštaurácie.
 
 
 

Vyberte región